София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

ИПБ: Незапълнени цепнатини, необезопасена арматура и денивелация на Лъвов мост (СНИМКИ)

Огледът на съоръжението ни показва, че поддръжката му не отговаря на съвременните изисквания
23 мЕвроком 869

Експерти на Института по пътна безопасност извършиха оглед на мостовото съоръжение и установиха дълбоки пукнатини при мостовите връзки. Това са стари пукнатини, които са били запълвани с битум по време на експлоатацията на моста от 2014 г.

Констатирани са мрежови пукнатини около пътните шахти – следи от ремонти по тях не са констатирани, допълват от организацията.

Открити са и белези на недостатъчно бетоново покритие на арматурните пръти – това е съществено несъответствие, което води до понижаване на живота на съоръжението.

"От направените констатации се установява, че след пускане на мостовото съоръжение в експлоатация от 2014 г. при натоварването на трафикопотока са се получили слягания, в следствие на което са възникнали повечето пукнатини. По време на експлоатацията тези пукнатини са били запълвани с битум, но това не е довело до спиране на сляганията. Преди началото на зимния сезон, пукнатините с ширина повече от 4 см не са били запълнени. Следователно водата е проникнала в дълбочина, което е довело до компрометиране на асфалтовата настилка.

Огледът на съоръжението ни показва, че поддръжката му и качеството на изпълнение не отговаря на съвременните изисквания.

Експерти на Столична община днес обявиха, че времето не е подходящо за ремонт на компрометиралото се асфалтово покритие на Лъвов мост. В същото време се извършва ремонт на асфалтовото покритие на АМ „Тракия“ в района на Чирпан. Явно времето е подходящо да се ремонтира магистрала, но не е подходящо за ремонти в град София.

Института за пътна безопасност припомня на госпожа Фандъкова, че все още не е изпълнила обещанията, които даде в предизборния дебат за транспорта на София", се посочва в становището на ИПБ.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!