София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Исторически втори импийчмънт за Доналд Тръмп (ОБЗОР)

Американският президент се обърна към нацията
23 мПолитика 233 Слав Механджийски

Американският президент Доналд Тръмп осъди щурма на Капитолия в САЩ и призова за мир и единство във видео изявление, публикувано във Вашингтон, в сряда, малко след като беше гласуван втория му импийчмънт от Камарата на представителите за исторически втори път.

 "Бях шокиран и дълбоко натъжен от бедствието в Капитолия миналата седмица. Искам да благодаря на стотиците милиони невероятни американски граждани, които отговориха на този момент със спокойна умереност и грация. Ще преодолеем това предизвикателство, точно както го правим винаги ".

Тръмп коментира бунта в Капитолия и блокирането на профилите му в социалните медии, но не спомена за импийчмънта.

"Насилието  противоречи на всичко, в което вярвам, и на всичко, за което се застъпва нашето движение. Никой мой истински поддръжник не би могъл да подкрепи политическото насилие. Никой мой истински поддръжник не би могъл да неуважи правоприлагането или нашето велико американско знаме. Или да заплашва или тормози своите сънародници американци. Ако направите някое от тези неща, не подкрепяте нашето движение. Вие го атакувате и атакувате страната ни. Не можем да го толерираме ".

Камарата на представителите на САЩ гласува в сряда за импийчмънт на президента Доналд Тръмп заради „подстрекателство към въстание“ в  Капитолия миналата седмица. Документът за импийчмънт беше внесен в понеделник и обработен два дни по-късно, като всички демократи и 10 републиканци гласуваха „за“. Окончателното гласуване беше 232 срещу 197 гласа. Тръмп е първият американски президент в историята, който е импийчван два пъти по време на управлението си от Камарата на представителите. Документът ще бъде представен пред Сената, който ще реши дали Тръмп е осъден и отстранен от длъжност. Лидерът на републиканското мнозинство Мич Макконел заяви, че процесът в Сената ще се проведе след инаугурацията на Джо Байдън на 20 януари.