София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

ИСТОРИЧЕСКО: НАТО подписа протоколите за присъединяването на Финландия и Швеция

Присъединяването на двете страни е най-голямото разширяване на Алианса от години
36 сПолитика 402 Ивана Иванова

Страните от НАТО подписаха протокола за приемане на Швеция и Финландия. Така двете скандинавски страни вече ще получават разузнавателна информация от командването на Алианса. Техни представители ще участват и в заседанията на НАТО.

Въпреки това, все още не е в сила правилото за колективна защита, познато като член 5. За да стане това факт, всички 30 държави-членки трябва да ратифицират споразумението за присъединяване. Поради различните процедури в отделните страни, това обичайно не е бърз процес. 

Присъединяването на Швеция и Финландия е най-голямото разширяване на Алианса от години. Вече целият скандинавски полуостров ще влиза в територията на колективна защита.

"Като бъдещ член на Алианса, Швеция ще допринесе за сигурността на всички съюзници. Убедени сме, че нашето членство ще укрепи НАТО и ще допринесе за стабилността в евроатлантическата зона. Ние ще дадем своя принос към колективната отбрана на НАТО рамо до рамо с другите съюзници. Решението на това шведско правителство има огромна политическа и обществена подкрепа в Швеция и ние вярваме, че присъединяването към НАТО е най-добрият начин за Швеция да гарантира нашата национална сигурност и да защити шведския народ", това каза външният министър на Швеция Ан Линде.

"Може би от финландска страна само да добавя, че разбира се имаме много добри и дългосрочни отношения с Турция. Когато Турция кандидатства за членство в ЕС, ние бяхме една от онези страни, които подкрепяха този процес. Имаме много тясно сътрудничество по въпросите на мирното посредничество с Турция", каза и външният министър на Финландия Пека Хаависто.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!