София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Юнкер: Партията на Орбан трябва да напусне ЕНП

По-добре е да нямаме нужда от неговия глас, призова шефът на Европейския парламент

17:02 ч. 20.02.2019 г.Политика 19

 
 
 
"Партията на унгарския премиер Виктор Орбан би трябвало да напусне Европейската народна партия", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. 
 
Той даде да се разбере, че за него Орбан е като Марин льо Пен. Двамата били пример за политици, от чиито гласове понякога по-добре да не се нуждаеш.
 
До острите коментари по адрес на лидер на страна от ЕС се стигна, след като правителството в Будапеща показа плакат за изборите за Европейски парламент, залепен на телефонна кабина,  с надпис "Имаш право да знаеш какво Брюксел се готви да направи". 
 
На него Юнкер е изобразен заедно с американския милиардер-филантроп Джордж Сорос, а посланието е, че двамата искали да залеят Унгария с имигранти мюсюлмани.
 
"Срещу лъжите не може да се направи кой знае какво", сподели още Жан-Клод Юнкер. 
Той допълни, че Манфред Вебер, кандидатът на ЕНП за бъдещ председател на Европейската комисия, сигурно се пита "дали наистина се нуждая от този глас" в обединението на десноцентристките партии в Европарламента.
 
В Унгария обаче "Фидес", партията на Виктор Орбан, е много силна и вероятно ще изпрати доста депутати в европарламента в Брюксел. 
 
Отстраняването им от ЕНП обаче би намалило влиянието на групата, която се прогнозира да остане най-голямата, но ще е изгубила мнозинството си.