София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Иван Демерджиев: Имаме проблем, че прокуратурата бездейства години наред

"Нямам особени очаквания и от Парламентарната комисия, която проверява клуба за магистрати"

2 мПравосъдие 258 Иванина Игнатова

Тревожи ме, че през тази седмица, от убийството на Мартин Божанов-Нотариуса насам, постоянно се подава контролирана информация, как не бива да очакваме особени резултати. Това коментира пред БНР министърът на вътрешните работи в служебния кабинет "Гълъб Донев" - Иван Демерджиев.

До истината трябва да стигнат компетентните институции, а те пък трябва да намерят сили там да се отзоват хора, които не са свързани с такива случаи, препоръча Демерджиев, които наследи и Янаки Стоилов като правосъден министър в служебния кабинет на Стефан Янев.

Той припомни, че е оскъдна информацията и за Петър Петров, като направи аналог на дейността му с тази на убития Мартин Божанов.

"Министърът на МВР не каза нищо за Петър Петров. Жив ли е, не е ли, къде се намира, работи ли се по неговото издирване? Вътрешният министър веднъж сподели, че нямало данни. Аз питам какво се предприема, ако е жив да бъде издирен. Същото е и с убийството на Алексей Петров. Или някой не иска да работи по тези убийства, или не може да се справи. И в двата случая не е добре", каза Демерджиев в предаването "Хоризонт за вас".

И призна, че няма особени очаквания и от Парламентарната комисия, която проверява клуба за магистрати.

"Очаквам тази комисия да отвлича вниманието и не очаквам да получим съществени отговори", прогнозира бившият вътрешен министър.

"Как в последните дни всички са много изненадани, но никой не е реагирал през последните 20 години – заплашени съдии и бездействие на институциите. И по средата разкривахме същото и за Петър Петров. Това ми прилича на замитане на следите и опит да се прикрият действия 20 години назад. Много къса се оказа паметта на тези хора, които стоят зад тези действия. Те бързо забравиха, че тази дейност, ако мога да я нарека дейност изобщо, се развива 20 години. И въпросът е, защо държавата не намери сили да противодейства на тази дейност, когато същите тези хора управляваха цялата държава и сега те са изненадани от нещо, което се е случвало 20 години под носа им?", попита Иван Демерджиев.

И допълни: Имаме проблем, че прокуратурата бездейства години наред, не от днес и не от вчера. Това е проблемът! Ако всяка институция си върши работата еднакво съвестно и старателно , нямаше да сме изпаднали в тази ситуация, в която сме днес. Но да се върнем на Мартин Божанов, аз не чух от вътрешният министър да отговори: Как съпругата на Мартин Божанов се оказва в ГДБОП? Как е преминала и спечелила конкурс? Как е минала през проверките за надежност, отнет ли е достъпа до класифицира информация, уволнена ли е, защо?

Иван Демерджиев върна лентата назад и припомни, че "Сарафов беше дясната ръка на Иван Гешев и изведнъж рязко се разграничи от него".

"Тази проверка, която се извършва в СРП, доколкото ми е известно компетентната прокуратура, която разследва магистрати и политици е СГП. Данните, които се изнесоха за въздействие върху магистрати и участие на политици, за мен лично е интересно, какво е правила през това време СГП? Дали Сарафов не използва повода, както предупредих преди дни, да извърши действия спрямо магистрати, които трябва да бъдат санкционирани и предупредени", коментира Иван Демерджиев.