София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Ивайло Калфин: Избирателите дадоха ясен знак - не искаме ГЕРБ, не вярваме на БСП

"Избирателите казаха, че искат друго правителство"
1 мПолитика 187 Мирослав Митков

„Отлагането на внасянето на Националния план за възстановяване и устойчивост поражда въпроси. Реакцията на ГЕРБ е странна“. Това коментира пред БНР Ивайло Калфин, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд към Европейската комисия. И поясни: 

„Това, което е направила ГЕРБ, едва ли новото правителство ще може да промени, дори да има такива желания. Формално не е необходимо планът да минава през парламент и служебен кабинет без правителство може да го приеме“. 

Калфин уточни, че в изпълнението на плана има много условности и в течение на времето България може да изгуби пари, ако не покрива критериите и целите. 

Той прогнозира, че ако се появи правителство с компетентни и сериозни хора, то може да има добър старт: 

„Има няколко кризи, с които трябва да се справи. От първите няколко месеца на правителството ще се види доколко то е компетентно... Цяла Европа почти се управлява от коалиции. За да е стабилна една коалиция, тя трябва да има ясна програма с разписани конкретни действия и цели. Започне ли да импровизира, правителството ще си изгуби подкрепата... Политиката не трябва да бъде лична. Избирателите дадоха ясен знак - не искаме ГЕРБ, не вярваме на БСП, искаме друго правителство. Политиката е в компромисите в национален интерес“. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!