София -0 °C
Велико Търново 1 °C
Пловдив 2 °C
Варна 2 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ивелина Василева: Въпросите, касаещи природната среда имат надпартиен характер

Председателят на Екокомисията коментира и мерките срещу изгарянето на отпадъци

Ивелина Василева: Въпросите, касаещи природната среда имат надпартиен характер

Председателят на Екокомисията коментира и мерките срещу изгарянето на отпадъци

1 месецОбщество 200Ивана Иванова


Контролът е ключов в сектора за складиране и изгаряне на отпадъци и е факт, че беше отслабен. Това е причината, поради която станахме свидетели на случаи, при които беше установен нерегламентиран внос на отпадъци. Започна връщането на контейнерите към италианската страна, какъвто е произходът им. А що се отнася до изгарянето на отпадъка - бяха предприети действия за спирането на инсталация, където беше установено, че работи без да бъдат инсталирани съоръженията. Това каза председателят на Екокомисията в НС Ивелина Василева в ефира на Нова.

"Поставено е изискване към оператора да приведе в съответствие инсталацията си и тогава ще бъде въведена в експлоатация. Заложихме на изискването всички инвестиционни намерения, които предвиждат изгарянето на отпадъците да подлежат на най-тежката процедура по екологичното законодателство. Целта е да засилим превантивния контрол", каза още тя.

"Въпросите, касаещи природната среда имат надпартиен характер. Те са свързани с живота и здравето на хората. Всички трябва да работим заедно, затова да гарантираме свеждането на тези рискове до минимум. Надявам се на подкрепата и на предложението и на колегите от опозицията, защото се цели засилване на контрола. Иска ми се и подкрепа от бизнеса, защото е стандартна процедура по екологичното законодателство. Бизнесът трябва да гарантира недопускането на нарушения", заяви Василева.