София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Избраха нов лидер в софийската организация на БСП

Диана Тонова е начело на социалистите в столицата

17 дниПолитика 10 Васил Василев

Диана Тонова е новият лидер на БСП - София. Тя е била избрана от делегатите на градската конференция с 82 гласа, съобщава "24 часа".Тя е избрала 19 гласа повече от съперника си Габриел Вълков - лидерът на младежката организация на левицата, получил подкрепата на 63 от делегатите. Първоначално кандидатите бяха над 10, но повечето от тях са си направили отвод в началото на заседанието. Сред тях са са бившият лидер на социалистите в София Калоян Паргов, депутатите Георги Свиленски и Христо Проданов, юристката и бивш общински съветник Милка Христова, както и настоящият съветник Иван Пешев.

В 17.00 часа ръководството на БСП ще даде брифинг в централата на партията на "Позитано" 20, където ще обявят окончателните резултати, както и какъв ще е съставът на новия градски съвет.

До вътрешните избори се стигна след като общинските съветници на БСП подкрепиха кандидата за председател на Столичния общински съвет на ПП-ДБ-СС Цветомир Петров, за да се отпуши работата на СОС след тримесечния блокаж заради липсата на председател. Това обаче ядоса централното ръководство и в края на февруари обявиха, че свалят доверието си от съветниците и насрочват предсрочни вътрешни избори. В цялата страна структурите на БСП ще проведат пълен отчетно-изборен цикъл през есента, който ще завърши с избор на нов председател на партията.

снимка: БГНЕС