София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Изложба "История помежду II"

Регионален исторически музей - София представи новата си експозиция
пропускане
8 месецаКултура 230 Боян Марков

Регионалният исторически музей - София представи втората част от изложбата "История помежду". Говорителят на музея Ерина Боянова разказа пред "Евроком" за историята и значението на проектите, които са част от експозицията.

"В тази "История помежду II" единият от проектите, който представя новата история, т.е. от началото на века докъм Втората световна война, е създаден от подкаст "Градски детектив" и отразява случки от улица "Търговска" и пасажа "Свети Никола", които не съществуват днес, тъй като са разрушени по време на бомбардировките над София по време на ВСВ.", заяви Боянова.

"Останалите три проекта отразяват съвременната история. Единият е на Красимира Буцева. Тя се занимава с трудово-възпитателните общежития, известни още като лагери.", допълни тя.

Историята на автора на графити Камен Белопитов е друг проект, пресъсздаден от писателя Георги Тенев и художника Мила Янева.

"Камен Белопитов е един много интересен персонаж, който в края на 80-те е писал странни неща в центъра на София. Във време, в което не е имало много графити и надписи по стените, той е писал едни неща, които звучат като нелепици или абсурди, а в други - като много сериозни политически провокации и изобщо провокации.", заяви Мила Янева.

"Това е различен човек. Той е виждал света различно, чувствал го е различно и е имал свободата да разказва, да го интерпретира. И това е много ценно, защото ако няма такива хора, нещата няма да се раздвижват, няма да се променят.", категоричен бе Георги Тенев.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!