София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Израел: Решението на МНС е исторически позор

Това коментира страната по отношение на решението на МНС за издаване на заповед за арест на Нетаняху

18 дниВойна 13 Марияна Стойчева

Израел определи като "исторически позор" искането на прокурора на Международния наказателен съд за издаване на заповед за арест на министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Прокурорът Карим Хан подаде молба за издаване на заповеди за арест на Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант, както и на висши ръководители на Хамас по подозрение във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, предаде АФП.

Министърът на външните работи Израел Кац заяви, че Хан "на един дъх споменава министър-председателя и министъра на отбраната на Израел заедно с отвратителните нацистки чудовища от Хамас - исторически позор, който ще се помни завинаги".

Прокурорът заяви, че иска издаване на заповеди срещу Нетаняху и Галант за престъпления, включващи "умишлено убийство", "изтребление и/или убийство" и "глад".

Кац осъди този ход като "скандално решение", което е равносилно на "фронтална атака... срещу жертвите от 7 октомври", когато Хамас започна нападението си срещу Израел, предизвиквайки войната в Газа.

Министърът добави, че Израел ще създаде специална комисия, която да се бори с усилията на прокурора на МНС да получи заповед за арест, както и ще предприеме дипломатически натиск срещу нея.

Кац заяви, че планира да "разговаря с външните министри на водещите държави в света, така че те да се противопоставят на решението на прокурора и да обявят, че дори и да бъдат издадени заповеди, те не възнамеряват да ги прилагат спрямо лидерите на държавата Израел".