София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Кадиев: Внасяйки текстовете, неволно сме пропуснали лотарията

Политикът коментира тази сутрин промените в Закона за хазарта

Кадиев: Внасяйки текстовете, неволно сме пропуснали лотарията

Политикът коментира тази сутрин промените в Закона за хазарта

4 месецаПолитика 295 Георги Камарашев


Политикът Георги Кадиев коментира тази сутрин промените в Закона за хазарта. 

"Хазартът се облагаше с 10% върху залозите. Тогава имаше само офлайн хазарт - пунктовете на спортния тотализатор и на Еврофутбол. В момента се появи онлайн хазартът, заради който г-н Цонев от ДПС внесе своя законопроект. Но аз казах, че освен предложението за по-ниска ставка на онлайн хазарта, се предлага същата ставка и за офлайн хазарта, което означава загуба за бюджета в размер на 30 млн. лева към онзи момент. Тогава лотарията на г-н Божков я намяше. Тя се появи през 2014 г. Истински избуя след 2015 г.", обясни Кадиев.

Преди ден Симеонов посочи депутата от ДПС Йордан Цонев за вносител на текста, в който думата "лотария" е изпусната. Цонев на свой ред прехвърли отговорността за авторството на Кадиев. Днес Кадиев потвърди, че действително е вносител на текста, приет в края на 2013 г., а пропускането на думата "лотария" станало неволно при изреждането на десетина хазартни игри в текста и заради многото промени, направени в последния момент при второто четене в пленарната зала.

"Ние обръщахме внимание основно върху Еврофутбола и спортния тотализатор. Внасяйки текстовете, сме пропуснали лотарията. Това е наша грешка. Ако не бяхме направили нашето предложение, щетата за хазарта щеше да бъде още по-голяма. Ако бяхме приели законопроектът на г-н Цонев, щеше да намали облагането с 30 млн. от Еврофутбол. От днешна гледна точка, това, което сме направили, е било за доброто на България", допълни той.

Политикът каза още, че само веднъж през живота си се е срещал с Васил Божков през 2016 г., когато е бил министър.