София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Камелия Нейкова: Няма да има забавяне при съобщаването на резултатите от ЦИК

"Забавяне ще има дотоклкова, че се обработват двойно повече числа"

2 мПолитика 190 Васил Василев

"Обявяването на резултатите от изборите няма да се забави". В това увери председателката на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова. Преди седмица служеният премиер Димитър Главчев се усъмни, че заради съчетаването на двата вида избори - за европейски и национален парламент, както и комбинираното гласуване с хартиени бюлетини и на машини и при положение, че трява да се отчетат и преференциите, обработката на резултите от вота може да се забави. 

"Забавяне ще има дотоклкова, че се обработват двойно повече числа. Има два протокола и естествено и нормално е физически да се изисква повече време, но ще е в законовия срок", заяви Нейкова тази сутрин по Би Ти Ви. 

Тя напомни, че гасуването с хартия и на машина е равностойно. При хартиената бюлетина в зелено е тази на депутати в НС. За Европарламента е в синьо.
Недействителен ще е вотът на избирател, който забрави да отбележи партия в квадратчето, а маркира само кръгчето за преференция, напомни Нейкова Гласуващите от чужбина не могат да посочат предпочитан кандидат.