Начало Новини Предавания На живо

Каракачанов: „Кой точно македонски да учат в България?“

Вицепремиерът взриви Скопие с интервю за македонска телевизия

Каракачанов: „Кой точно македонски да учат в България?“

Вицепремиерът взриви Скопие с интервю за македонска телевизия

8 месецаКултура 38Боряна Райчева


Вицепремиерът Красимир Каракачанов ядоса македонците с интервюто си за местната телевизия „Канал 5“.

Той отрече да има проблем „така нареченото македонско малцинство в България“. "И какви точно са проблемите на човешките права на т.нар. македонско малцинство в България”? Можете ли да ми кажете къде е проблемът? ”, oтговаря българският вицепремиер Красимир Каракачанов. 

„Ние досега говорехме, че до 1944 година няма отделна македонска нация. За какво македонско малцинство в България да говорим, след като македонска национална идентичност се създава в Югославия?“, пита Красимир Каракачанов.

Според него българската Конституция не признавала колективни права на малцинствата, но всеки гражданин имал „права въз основа на това, че е гражданин“.

Вицепремиерът даде пример с турците, които в България трябва да има половина милион турци. „Те говорят турски, но те не са признати за малцинство и имат правата въз основа на това, че са граждани “.

Той отговори и на забележката, че македонците в България нямат право да учат македонски. "Кой македонски език да се преподава? Какъв македонски език да учат в Пиринска Македония или България? Този език в България никога не се е говорил, не се използва. Това е един език, който е създаден тук. Ако някой иска да го научи, той може да го научи като английски, немски, френски - факултативно, както другите езици“, заяви Красимир Каракачанов.