София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Каракачанов: Македонските граждани да питат правителството си за преговорите за ЕС

По думите му след решаване на проблема с Гърция, Македония е започнала да си показва рогата
10 сЕвроком 275

Македонските граждани да зададат въпроса на своето правителство защо водиха такава политика, която доведе до това, че преговорите не започнаха. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на изслушването си в Народното събрание за Северна Македония.

По думите му последно време в македонските медии няма толкова публикации за коронавируса, колкото срещу България.

По думите му фактите с договора са показали, че след решаване на проблема с Гърция, Македония е започнала да си показва рогата. "Ескалацията на говора на омразата нараства и през медии и през поведение на тяхната дипломация, но в същото време нищо не се промени по отношение на един от залегналите като клаузи в договора параграф, че след решенията на историческата комисия , ще следва промяна в тяхната образователна система и учебници. Напротив работата на комисията след влизане на Македония в НАТО буквално беше блокирана", каза още Каракачанов.

„Това е говор на омразата и проявите му. Най-накрая разговорите стигаха до една ситуация, в която трябваше да четем история и да си показваме документи. България се държа кооперативно до последния момент, защото България има своята ясна отговорност, която е поела не от европредседателството си, а по принцип води като политика от дълго време – да бъде фактор на стабилност, мир и ред на Балканите“, коментира той.