София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Кардиолог: Колкото повече близки контакти има един човек, толкова по-дълго живее

Доц. Сотир Марчев със съвети за здраво сърце
30 сЕвроком 10936

Към здравите и незаразени сърдечни болни съветите са следните: Едни и същи неща причиняват нарушен имунитет и хипертония - обездвижване, наднормено тегло, нездравословно хранене и недоспиване. Те от една страна причиняват нарушен имунитет, както и високо кръвно. Високото кръвно е белег, че хората водят нездравословен начин на живот и трябва да го променят. Това коментира доц. Сотир Марчев, началник на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР в ефира на БНТ.

"Нашият номер 1 съвет е да се спортува вкъщи, по време на пандемия, имайте ежедневно физическо натоварване. Гимнастика по телевизията, смартфона, но ние съветваме сърдечно болните поне 30-40 минути на ден да имат физическо натоварване. Трябва да се спи достатъчно, тези, които спят под 6 часа са по-рискови за боледуване. Докато човек спи, тогава се изграждат защитните сили и антителата. За всеки сънят е индивидуално. Затова когато се разболеем, на организма започва да му се спи и ни вкарва автоматично в режим на сън с цел нашата енергия да отиде за синтез на защитни сили", допълни той.

"Контактът с близките е много важен, колкото повече близки контакти има един човек, толкова по-дълго живее. Сега не можете да се виждате, но можете да се гледате чрез онлайн приложения, да си говорите. Не е важна общата бройка на контактите, а броят на близки контакти. Това е причината женените мъже да живеят по-дълго, отколкото неженените мъже. Броят на близки контакти удължава живота. За да имаш близки хора не е нужно той да е физически до теб. Психиката влияе много на имунитета. Левкоцитите, които са клетките на имунитета, имат рецептори на диазепам, което е лекарство за нервите. Съществуват рефлекси, които са специфични за рефлексите на Павлов, които започват в нервната система и завършват в имунната система", каза още доц. Марчев.