София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Х. Иванов: Националните бензиностанции намирисват на прилапване на Петрол от Пеевски

Бившият министър на правосъдието с коментар в социалните мрежи

Х. Иванов: Националните бензиностанции намирисват на прилапване на Петрол от Пеевски

Бившият министър на правосъдието с коментар в социалните мрежи

2 сVox Populi 7113


Наскоро Гешев беше запитан дали има списък от едри риби, които да “удря” и той отрече, като за по-голяма убедителност разигра пристъп на амнезия по отношение на моето име. Тези дни, обаче, Валери Симеонов обявил кой е следващият и дори, че има по-следващ, във въпросния несъществуващ списък и декларирал, че се води война срещу олигархията. Това написа председателят на "Да, България" и бивш министър на правосъдието Христо Иванов във Фейсбук.

"На Валери му беше дадена мажоретно-подгряваща роля и в атаката срещу Божков, та можем да приемем, че това е един от случаите, в които знае какво приказва. Още повече, че по отношение на търговията с горива вече започна разгръщането на познатия инструментариум - законодателни промени, които въвеждат отлаганите с десетилетия механизми за контрол, докато КЗК внезапно откри адреса на Петролната и газова асоциация (но засега не намери никого на него)", написа още той.

Иванов постави няколко въпроса:

- Означава ли това, че подобни операции се планират с участието или знанието на партийни фигури от управляващата коалиция? Става дума за действия на поне две “независими” институции - Прокуратурата и КЗК. А и самите служби, макар и част от изпълнителната власт, би трябвало да държат оперативната си дейност зад “китайска стена” по отношение на партийни фигури.

- Да не би противоконституционните седмични оперативки на Цацаров и Борисов, от които Гешев гръмко се отрече, да продължават в някаква нова форма?

- Да не би Черепа да беше оставен да замине, а не да е изпреварил събитията (щом става дума за авансово планирани операции, в които дори се раздават реплики на Валери)?

- Валери говори за Валентин Златев, но подготовката за създаване на държавни бензиностанции намирисва на подготовка за осъществяване на отдавна мечтаното от Пеевски прилапване на Петрол. Разбира се, нищо не пречи да станат и двете.

Но най-важното е каква е тази “война срещу олигархията”: Започвайки от Цветан Василев и КТБ, минавайки през Черепа (и други) сега и насочвайки се към един или друг нефтен барон, тя тече по един и същи сценарий:
- Удря се самозабравил се или просто изживял времето си назначен бизнесмен и милиционер-милионер, който отдавна се е превърнал в имиджов проблем за олигархичния модел;
- От това се търси максимален PR ефект за прокуратурата и пропаганда за управляващите - ние се борим с корупцията, ние сме добрите, вие трайте и пляскайте от благодарност;
- От начало до край държавните институции работят в пълна координация и синхрон с Пеевските медии;
- Гори по някое дребно бушонче в държавното управление на средно ниво или от коалиционните партньори;
- Но когато се стигне до истинските създатели на схемите и техните реални политически и институционални покровители, прокуратурата спира да чете.

В резултат, схемите се обновяват, назначава се нов необременен обслужващ персонал, а финансовата изгода винаги отива към кръговете около Сараите и Борисов и настъпва освежаване на фасадата на завладяната държава.

Та, не става дума за война с олигархията, а за поредното презареждане на олигархичния модел чрез късане на гущеровата опашка и смяна на люспите. В процеса Гешев трябва да бъде легитимиран, а ДПС да стане приемлив участник в управлението и да излезе от задкулисната си роля.

И, разбира се, винаги ще се намери роличка за някой твърде шумен “патриот” да обслужи цялата театрална постановка...