София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Харалан Александров: Контролиращото лидерство винаги е отговорът в патриархалните общества

Коментар относно насилието в ромския квартал "Нов път" във Видин

Харалан Александров: Контролиращото лидерство винаги е отговорът в патриархалните общества

Коментар относно насилието в ромския квартал "Нов път" във Видин

29 сКрими 805 Боян Марков


"Това е нещо, което ежеднево се случва по нашите земи и не, че трябва да свикваме с това. Напротив. Трябва да бъдем нетърпими, но проблемите трябва да се изследват в техния зародиш." Това заяви криминалният психолог проф. д-р Калин Гайдаров по повод напрежението в ромския квартал "Нов път" във Видин, където младеж е бил заплашван с пистолет от връстник. 

"Ние търсим анализ, който е криминален и наказателно-правен, но когато стане дума за това къде и по какъв начин се случва формирането на такава личност, работата отива някъде встрани."

"Приоритетите трябва да бъдат други. Трябва да се занимаваме не само с изследване, но и с превенция на всички тези рискови фактори, които не само в тази общност, но и в цялото общество съществуват. Важна е икономиката, политика, финанси, здравеопазване. Обаче също толкова важни са образование, труд, религия, отговорност към другия.", допълни той.

На въпрос станахме ли по-агресивни поради COVID-19, антропологът Харалан Александров отговори:

"Станахме по-тревожни. Агресията и насилието не е резултат от кризата свързана с епидемията. То е резултат от това на социализацията. Винаги коренът е в семейството. Съвсем сигурно е, че агресивните млади мъже израстват в семейства с провалени родители или с отсъстващи бащи, които не са били наоколо. Както разбираме, бащата е бил в затвора. Или са дали лош пример. Общо взето, там където авторитетите са провалени, където я няма удържащата функция на бащата, момчетата подивяват, защото трябва да наложат лидерството си в примитивната група на равните."

Александров още сподели, че ситуацията с ромските махали наподобява на мутрите през 90-те години. 

"Контролиращото лидерство винаги е отговорът в патриархалните общества. След периоди на развилняване и подивяване идва строг баща, който започва да дисциплинира децата.", завърши антропологът.