София 7 °C София 7°C - предимно ясно Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - ясно небе Пловдив 8 °C Пловдив 8°C - предимно ясно Варна 11 °C Варна 11°C - ясно небе Бургас 10 °C Бургас 10°C - ясно небе

Кирил Петков: Трябва да работим с всички средства на дипломацията за деескалация на напрежението

Премиерът отговаря на въпроси в Народното събрание
8 мПолитика 485 Николай Трифонов

"Ние трябва да работим с всички средства на дипломацията за деескалация на напрежението." Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред депутатите в Народното събрание.

Днес той е на изслушване в парламента, заедно с министъра на отбраната, министъра на външните работи и ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване във връзка с конфликта Русия-Украйна, напрежението между НАТО и Руска федерация и ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО по темите, както и разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на Република България. Искането за извънредно заседание беше внесено на 24 януари 2022 г. от 59 народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Вчера на Съвета за сигурност бях информиран, част от информацията е класифицирана, днес и вие ще я разберете. Действително има ескалация на напрежението. Следим положението ежечасно", каза Петков

Той заяви, че България от консуматор на сигурност ще стане активен съюзник.

"Ние сме информирали нашите съюзници, че ще имат нашата подкрепа. Следим ескалацията и работим за деескалация на напрежението. След като чуете стратегията ни ще видите, че това е най-правилното решение", завърши премиерът.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!