София 14 °C
Велико Търново 15 °C
Пловдив 18 °C
Варна 12 °C
Бургас 14 °C
Начало Новини Предавания На живо

Кметове на малки населени места излизат на протест в Калофер

Искат финансова независимост на кметствата

Кметове на малки населени места излизат на протест в Калофер

Искат финансова независимост на кметствата

11 мОбщество 745 Борислава Миткова


Кметове на кметства от цялата страна протестират в Калофер заради неизпълнени ангажименти от страна на държавата, съобщава БНТ. Според тях, правителството не е изпълнило своите обещания за финансова независимост на кметствата от общините и връщане на прага за избор на кметове от 350 на 100 души по постоянен адрес.

Това е втори протест на Националното сдружение на кметовете на кметства в Калофер. Преди две години местните управници излязоха на мълчалив протест, за да поставят своите искания за финансова независимост от общините и за връщане на прага за пряк избор на кметове на населени места от 100 души. До момента няма решение на така поставените искания.

"Две години чакаме да мине на второ четене и да влезе вече в сила този закон, който ние от 2 години искаме, но нищо не се случи. Мина на първо четене и оттам нататък нищо не се случи. Писахме открити писма, мъчихме да се свържем с Народното събрание... Ние сме твърдо решени, днес сме на мълчалив протест и сме само от управителния съвет на сдружението. Но оттук нататък няма да бъде така, до 15 дена, ако не ни чуят, ще бъдем на връх Шипка заедно с гражданите", заяви председателят на Националното сдружение на кметове на кметства Румен Стоянов, цитиран от БНТ.

Местните управници се заканиха, че ако и този път исканията им не бъдат чути, ще блокират пътя край Шипка.