София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Кметът на "Лозенец" в София сезира Иван Гешев за небостъргача "Златен век"

Строителството продължава въпреки недоволството на гражданите
1 месецПравосъдие 12 Мария Иванова

Кметът на столичния район ,,Лозенец" Константин Павлов сезира главния прокурор Иван Гешев заради продължаващото строителство на небостъргача "Златен век". Кметът уточни, че двете заповеди на главния архитект на София, които позволяват да се строи, са невалидни, тъй като се отнасят до несъществуващ акт.

,,Извън моите компетенции като кмет на район е оспорването на актовете на главния архитект на Столична община. Ръководената от Вас прокуратура може да упражни правото си на протест по чл. 215, ал.1 от ЗУТ и да поиска прогласяването на нищожността на Заповед №РА51-74 от 2 май 2018 г. и Заповед №РА51-154 от 6 август 2018 г. на главния архитект на Столична община", се пише в искането на Павлов до Иван Гешев.

С двете заповеди главният архитект на София Здравко Здравков е допълнил разрешението за строеж, което е издадено през 2007г. 

Припомняме, че строителството на "Златен век" бе подновено, след като ВАС през май окончателно отмени заповедта за спирането му. Вчера служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова съобщи, че заедно с юристи се проверява валидно ли е разрешителното за строеж на "Златен век".

Според Павлов основният проблем в случая е, че сградата на практика няма разрешително за строеж. Той е категоричен, че след влизане в сила на Общия устройствен план на Столичната община през 2007г. и загубата на правно действие на разрешението за строеж са налице всички законови предпоставки за изменение на действащия подробен устройствен план за установяване максимална допустима височина на застрояване от 26 метра (или максимум осем етажа).

Изграждането на "Златен век" беше спряно след разразяването на скандала "Апартаментгейт" - с политици, които са придобивали апартаменти от строителя на сградата "Артекс" на цени доста под пазарните. Тогава с ГЕРБ се раздели вторият човек в партията Цветан Цветанов, с поста си на правосъден министър се прости Цецка Цачева, оставки подадоха и редица зам.-министри. Строителството на небостъргача беше спряно след намесата на тогавашния премиер Бойко Борисов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!