София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Кънев: Мястото на Борисов не беше по никакви "строежи и реактори", без маска, "сред народа"

Коментар във Фейсбук
1 мЕвроком 754

Евродепутатът Радан Кънев написа публикация във Фейсбук, в която критикува действията на премиера Бойко Борисов малко преди пика на втората вълна.

По думите на Кънев мястото на Бойко Борисов не е било, както самият той казва, "по строежи и реактори", а в подготовка на болниците и спешната помощ за неизбежната криза;

Ето цялата публикация:

Toва беше точно преди три седмици. И заразените вече се покачваха бързо, много бързо.
Не, мястото на Бойко Борисов не беше по никакви "строежи и реактори", без маска, "сред народа". Мястото му беше:

- В подготовка на болниците и спешната помощ за неизбежната криза;
- В щаба, който да планира мерки за ограничаване на заразата;
- В консултации с водещи български и световни икономисти, за да подготвят реален възстановителен план, а не powerpoint ръкоделието на Дончев, което ни разказва какви са политиките на ЕС;
- На масата за преговори с Република Северна Македония, за да не се намираме в днешната безизходна, lose-lose, ситуация.

Днес, три седмици по-късно, имаме >4000 отчетени заразени за ден, 36% позитивни тестове, десетки хиляди чакащи тест, запълнени болници... Магазини в моя квартал вече затварят, целият малък бизнес е получил практически 0 (нула) лева от предишния локдаун, публичните финанси и бюджетът са заложник на предизборни сметки, а не на реално антикризисно планиране.
Институциите ни са в свободно падане, а половината им ръководители - в карантина или болни.

Нужна е незабавна промяна, и то промяна, която е плод на обществено и политическо съгласие. Истината е, че обществото ни - и лекари и медицински персонал, и учители, работници, малък бизнес, родители - показа, че има сили да се справи. Институциите и ръководителите им са тези, които нямат.
Извинете, че на горния фон не коментирам оспоравните избори в САЩ. Не че не са важни, но са далеч от днешните ни проблеми и не носят тяхното решение. То си е в нас самите.