София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Коалиция Ф-16 направи така, че да купим американските самолети

Заяви председателят на МО в АБВ Пламена Заячка

Коалиция Ф-16 направи така, че да купим американските самолети

Заяви председателят на МО в АБВ Пламена Заячка

10 месецаПолитика 11 Боряна Райчева


За закупуването на 8 американски изтребителя Ф-16, блок 70 – председателят на  АБВ -Младежи е на мнение, че липсва експертна оценка, а въпросът е политизиран без широк консенсус в обществото.

"Позицията на АБВ за закупуването на 8 американски изтребителя е базирана на експертна оценка и за съжаление ние сме единствените, които направихме такъв дебат с експерти от Военно-въздушните сили", заяви специално за телевизия Евроком председателят на  АБВ-Младежи Пламена Заячка.

Заячка заяви, че решенията, които се взеха, не са най-добри за страната ни и за защита на националния интерес.

Според на АБВ-Младежи, както незакупуването на американските Ф-16 поставя под съмнение членството ни в НАТО, така и незакупуването на европейски самолети поставя по въпрос членството ни в ЕС.

"Чу се от поддръжниците на Ф-16, че е геополитически избори, и ако не го направим, поставяме под въпрос членството си в НАТО“, коментира Заячка, като попита: „А не поставяме ли под въпрос членството си в ЕС? Не поставя ли под въпрос принадлежността ни и доколко надежден партньор сме ние?“

От АБВ смятат, че ветото на президента върху ратификацията на Ф-16 е „стъпка в правилната посока“, но Заячка заяви, че не са чули кои знае какви мотиви и са очаквали те да бъдат по-добре разработени с по-силни тези.

Лидерът на АБВ-Младежи сподели, че партията е готова за местния вот. Тя също сподели, че се водят и разговори за коалиция за по-широко ляво пространство.