София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

#Кой гласува със синя лампа върху БМВ-то?

Ако НСО не пази Делян Пеевски, кортежът му е за глоба от КАТ

#Кой гласува със синя лампа върху БМВ-то?

Ако НСО не пази Делян Пеевски, кортежът му е за глоба от КАТ

1 годинаИзбори 2019 43 Боряна Райчева


Добре познатият в България кандидат-депутат за Европарламента Делян Пеевски отиде да гласува с демонстративно инсталирана синя лампа. Това стана ясно от ексклузивния фоторепортаж на Георги Кожухаров от онлайн изданието „Дневник“.

На снимката се вижда кортежът на политика – лимузината Мерцедес S Класа. И БМВ-то на охраната му с „буркан“ върху нея.

"След гласуването депутатът отпътува в кола със синя лампа, придружавана от черен джип", писа "Дневник". 

Откога обикновени депутати в Народното събрание в Република България се движат със сини лампи?

Законът (Наредба № I-141 от 18 септември 2002 г. За условията и реда, при които се ползва специален режим на движение от моторните превозни средства на Министъра на вътрешните работи) ясно казва кой може да ползва специален режим на движение.

Става дума за Бърза помощ, ДАНС, МВР, НС, Съдебна охрана, Военна полиция, митниците и горските инспектори.

Както и за Националната служба за охрана (НСО), чиито автомобили возят президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя.

НСО, както и други институции имат право на синята лампа са "само при служебна необходимост и във връзка с изпълнението на задачи, произтичащи от спецификата на дейността."

Законът за движение по пътищата казва, че „буркан” без да има право на това, би следвало да бъде наказан с отнемане на книжката за срок от един месец до половин година и глоба от 50 до 200 лева.

Означава ли това, че на Делян Пеевски му е осигурена охрана от НСО? Или просто частната му охрана демонстративно нарушава наредба към Закона за движение по пътищата? Или охраната на кандидат-депутата има специален бюджет за глоби заради незаконно инсталирания „буркан“?