София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Конгресът на Перу отстрани президента от власт

Негоден е да управлява

Конгресът на Перу отстрани президента от власт

Негоден е да управлява

8 месецаПолитика 2 Боряна Райчева


Конгресът на Перу обяви президента на страната Мартин Вискара за временно негоден да управлява и назначи на негово място вицепрезидента Мерседес Араос, предаде Спутник.

На фона на политическа криза, която избухна в Перу, военните и полицията на страната изразиха подкрепа за настоящия президент на страната Мартин Вискара, съобщиха от администрацията на държавния глава.

В понеделник Вискара обяви разпускането на Конгреса на републиката, след като депутатите бойкотираха неговата реформа на конституционния съд и гласуваха за нов член на съдийската колегия.

Разпуснатият парламент обяви Вискара за временно недееспособен и назначи Мерседес Араос. Самата Араос нарече решението на Вискара да разпусне Конгреса незаконно.

Парламентът, в който мнозинството принадлежи на опозиционната партия Народна сила, изпрати също писмо до Общото събрание на ООН и секретариата на Организацията на американските държави, в което говори за „заплаха за демокрацията“.

Парламентарните избори в Перу са насрочени за 26 януари 2020 г.

През юни правителството на Перу спечели вот на доверие в Конгреса на страната, избягвайки специални законодателни избори.