София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Константин Фичев: Легенда е, че Кольо Фичето е спасил "Нотр-Дам"

Построените от него манастири се рушат
2 годиниИстория 57 Боряна Райчева

Пра-пра-правнукът на легендарния възрожденски майстор Кольо Фичето - Константин Фичев, каза пред Нова телевизия, че разказът как той е спасил от пропукване парижката катедрала "Нотр-Дам дьо Пари" е легенда. И подчерта, че за съжаление много от построените от техния прародител манастири в България се рушат и никой не прави нищо за тяхното възстановяване. 

Припомняме, че вчера в социалните мрежи тази легенда предизвика вълна от коментари "колко българите сме дали нещо на света". Потомъкът на майстор Кольо Фишчев смята, че по това "си проличава, че с македонците сме един народ, защото и те непрекъснато искат да се доказват". 

Легендата обаче звучи вълнуващо. Тя беше разказана пред медиите от игумена на Преображенския манастир, строен от Фичето и една от неговите любими обители - архимандрит Георги. 

По думите му Митхат паша бил приятел с губернатора на Париж. И когато той поискал помощ от него за пукнатина в парижката светиня - катедралата "Нотр-Дам дьо Пари", Митхат паша без колебание му изпратил Кольо Фичето, неговия архитект и главен майстор по строителството. 

Когато пристигнал в Париж, той влязъл в катедралата, огледал я, после излязъл и започнал да описва около сградата все по-разширяващи се спирали, разказва арахимандрит Георги. 

В един момент съзрял тънка струйка вода, която сълзяла под един от зидовете на събора, разположен на острова Сите в Сена. 

Кольо Фичето дал указания за каптиране на тази вода, която разяждала и напуквала стената, и извеждането й в чешмичка отвън. 

Така стената била спасена от рухване, а с това - и цялата катедрала.

Легендарният майстор обаче отказал паричната награда, която му предложил префектът на Париж с думите, че 4имал занаят, който го хранел добре", и взел за спомен само уникален часовник с фигури, запазен като семейна реликва от неговите потомци.  

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!