София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Конституционалисти: Трябва да престане начинът, по който се водеше парламентът

"Не виждам пречка да има кандидат от на-голямата по численост груп"
15 мЗдраве 308 Мирослав Митков

Изборът на председател на Народното събрание ще е белег за политическото мнозинство. Начинът, по който се водеше парламента досега трябва да престане - криене на премиера, пренареждане на дневния ред в полза на определена партия... Парламентаризмът трябва да се възстанови.

Около тези тези в ефира на Българската национална телевизия се обявиха експертите по конституционно право Наталия Киселова и Борислав Цеков.

Броени дни след изборите и само часове, след като стана ясен резултата при 100% обработени протоколи, вече е ясно - шест партии влизат в Народното събрание, а три от тях са нови. В неделя стават ясни и списъците с всички народни представители, които ще влязат в 45-ия парламент. Предстои да стане ясно ще успеят ли ГЕРБ да сформират кабинет, след като държавният глава връчи първия проучвателен мандат.

"Не виждам пречка да има кандидат от на-голямата по численост група, но гласуването за председател ще покаже съотношението на силите. Важен е председателят. Начинът, по който досега се ръководеше НС трябва да престане - криене на премиера, пренареждане на дневния ред… Председателят може би ще бъде друг, като се има предвид съотношението на силите", коментира Киселова.

"Възстановяването на парламентаризма е силно пожелателно, но надеждата умира последна. Трябва да упражняваме силен експертен и граждански натиск, за да може това да се случи. Избирането на председател на Народното събрание ще е белег за политическото мнозинство", посочи на свой ред Цеков.

Според Киселова към този момент Централната избирателна комисия се справя в поставените срокове и в този смисъл няма пречки скоро да бъде свикано Народно събрание. От там насетне държавният глава е в правомощията си да покани формациите на консултации.

"Време е да се изпълни със съдържание конституцията, в която е посочено, че правителството управлява спрямо програма. Преговорите трябява да са на база общи пресечни точки между групите. Емоциите, на които бяхме свидетели досега, трябва да стихнат малко и хората да бъдат мъдри, да търсят темите, в които има съгласие. Програмата на правителството е първата крачка за възстановяване на парламентаризма", посочи Киселова.

По думите й управляващите имат интерес да бавят преговорите, но въпреки това подлежат на парламентарен контрол, а възможностите пред новите депутати да се изяват са много.

Според конституционалистите затварянето на прекия достъп на журналистите до кулоарите е нарушило една дългогодишна традицияя, която допреди това е превръщала Народното събрание в "къща от стъкло".

"Ще стане ясно дали има промяна на модела или имаме още от същото, ако се даде възможност за непосредствен досег на журналистите. Ще покаже ново отношение", посочи още Киселова.

Правителство на малцинството при раздробен парламент не би било стабилно и ще ходи по "гореща жарава" и е податливо на парламентарен натиск, обясни Цеков.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!