София 27 °C София 27°C - разкъсана облачност Велико Търново 21 °C Велико Търново 21°C - облачно Пловдив 30 °C Пловдив 30°C - предимно облачно Варна 25 °C Варна 25°C - ясно небе Бургас 28 °C Бургас 28°C - разкъсана облачност

Контрера, ВМРО: Камъните вече летят по главата на Терзиев

Зам.-председателят на ВМРО коментира скандалният случай с падналото парче от мост върху главата на жена

28 дниОбщество 4 Катерина Найденова

Парче от мост (общинска собственост) на 30 май пада върху главата на жена на столичната улица „Тинтява“. За инцидента се разбра след намеса на медиите, иначе щеше да бъде потулен и общината ни лук яла, ни лук мирисала, пише зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в СОС Каролос Контрера за скандалния случай в свой коментар във Фейсбук.

"Реагирам, защото още на 08.01.2024 г. с официално писмо съм поискал извършване на пълен технически одит на състоянието на всички мостови съоръжения на територията на Столична община във всички 24 столични района. В бюджета за 2024 г. предложих 5 млн. лв. за текущ ремонт на мостови съоръжения - беше отхвърлено, дава повече подробности по темата, която стана медийно известна днес", пише още Контрера.

На 23.02.2024 г. Контрера получил отговор на свое искане за пълен технически одит, подписан от кмета Васил Терзиев. В него се казва, че на територията на Столична община има над 300 моста, като през последните 15 години са извършвани някакви ремонти на над 180 от тях.

"Васил Терзиев ми отговаря, че е целесъобразно да се създаде звено, оборудвано и с необходимите технически средства, което да извършва периодични огледи на съоръженията. До тук добре - но какво е свършено? Най-вероятно абсолютно нищо, защото парчета бетон продължават да падат и да пребиват граждани", коментира общинският съветник.

"Безхаберието е опасно за живота и здравето! Ако ме бяха послушали още януари, можеше поне този инцидент да бъде избегнат. Сега общината ще бъде осъдена. Какво се случва обаче оттук нататък? Къде е специализираното звено, обещано от кмета? Къде са техническите обследвания? Къде са проектите за ремонт и реконструкция? Къде са средствата за ремонт", пита Контрера. 

"Призовавам Васил Терзиев да вземе мерки по темата, защото камъните (буквално и преносно) летят по него. Със сигурност, ако той и неговата администрация прецени, бих дал предложения как да започнем да решаваме и казусите с мостовете в София, част от които са в аварийно състояние. За целта обаче е нужна воля. Нещо повече, нужна е воля и от двете страни. С политически инат няма да стигнем до никъде. Дали обаче кметът го разбира? Който е тръгнал по акъла на „спасителите“, далеч не е стигнал", подчертава той.