София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Корнелия Нинова: Борисов печели време, за да си допълни чекмеджето с пистолета

БСП с изявление след като депутатите не можаха да съберат кворум за заседание

Корнелия Нинова: Борисов печели време, за да си допълни чекмеджето с пистолета

БСП с изявление след като депутатите не можаха да съберат кворум за заседание

37 мЕвроком 1115


ГЕРБ и управляващото мнозинство си направиха ритуално самоубийство от страх. Да имаш мнозинство, за да вземеш всички решения, които искаш показва само едно - страх. Страх от въпросите на опозицията, от протеста, от опозицията. Българският народ видя нагледно как се руши държавност и как се крадат неговите пари

"Бойко Борисов за пореден път показва как погазва закона, защото раздаването на пари може да се случи само през актуализацията на бюджета. И ние, и протестиращите искаме прозрачност и борба с корупцията. В момента сигурно няма никой в държавата, който да знае прозрачно колко са парите в държавата", допълни Нинова.

"За един месец премиерът Борисов или раздаде, или обеща над 2 милиарда лева. Без план, без критерии, без оценка на кого ще помогнат тези пари, как ще стабилизират икономиката, как ще стигнат до хората, които най-много имат нужда, как ще помогнат на бедните, на семействата, на малкия и среден бизнес", каза още тя.

"Българи, с вашите пари, в последния месец той си купува лично оцеляване и печели време, за да си допълни онова чекмедже с пистолета. И днешните действия доказват това. Ако имаха смелостта, ако държаха на прозрачността и истината, той щеше да дойде и да отчете както състоянието на бюджета, така и намеренията им за бъдещето. И ние от години, но и протестиращите навън, искаме разделение на властите. И парламентарен контрол върху изпълнителната власт, както пише в Конституцията. Вместо това, днес имаме поредното доказателство за диктатура в държавата. Един човек, който за пореден път погази институциите, който за пореден път унищожава парламентаризма, и за пореден път еднолично решава съдбата на милиони хора. Борисов твърдеше преди седмици, че те трябва да останат на власт и парламентът да работи. И да няма избори, защото НС е необходимо, за да приема закони и мерки в помощ на хората, заради коронавируса", допълни тя.

"Ето го парламентът, ето го заседанието. От „БСП за България“ внесохме необходимите подписи и днес беше времето да се приемат тези мерки, да се приемат необходимите законодателни промени, след една седмица да внесе актуализация на бюджета и на следващия ден да подава оставка. Оправданието, че парламентът трябва да работи, днес се доказа като лъжа. Те не искат институциите да работят. Той сам опроверга себе си".

"Имаме икономическа и социална криза. Тя е световна, не само у нас, и ще се задълбочава през есента. От месец и повече, сме в политическа криза. Но днес вече сме и в институционална криза. Мнозинството бламира парламента и не даде възможност институцията да си свърши работата. Те сами предизвикват тази криза. Държавата е парализирана. Единственият изход е оставка на кабинета „Борисов“, разпускане на този парламент и нови избори", завърши лидерът на БСП.