София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Кутев: До момента нито една молекула газ не е преминала в посока България по гръцката връзка

"Тръбата е пълна с 40 бара", заяви вчера Кирил Петков


СНИМКА: "БУЛФОТО"

Спорът за интерконектора с Гърция продължава.

"До момента нито една молекула газ не е преминала в посока България по гръцката връзка." Това заяви говорителят на служебния кабинет Антон Кутев в ефира на "БТВ".

„Това, че газовата връзка с Гърция ще заработи в началото на октомври е прекрасно, но тя трябваше да заработи през август. Предишното правителство още през април знаеше, че има война в Украйна и че газовите доставки са застрашени. Заедно с това направихме всички усилия да обявим търг за доставките до края на годината на втечнен газ“, коментира Кутев.

"Кадрите, които видяхме – да, сигурно някакви бордюри не са завършени, но тръбата е пълна с 40 бара. Важно е тази връзка да влезе в експлоатация, защото цената на количеството, което минава през тръбата, пада от 140 евро на около 30 евро. Толкова е голям маржът между пазарните цени на газа в момента и цената на газа, който ще тече по тази връзка, че ние нямаме право на нито един ден да забавим пускането на връзката", заяви вчера бившият премиер Кирил Петков пред "Дарик Радио"