София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Лавров: Армения декларира своя ангажимент към споразумението за Карабах

„Изявлението е безалтернативен начин за разрешаване на ситуацията”
1 мПолитика 310 Боряна Райчева

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че на срещите на руската делегация с арменска страна основното внимание е обърнато на изпълнението на изявлението на лидерите на Русия, Азербайджан и Армения по Нагорни Карабах.

 „Основно внимание беше обърнато на задачите, свързани с осигуряването на ясно и пълноценно изпълнение на съвместното изявление на лидерите на Русия, Армения и Азербайджан от 9 ноември за прекратяване на военните действия около Нагорни Карабах и за изпълнение на миротворческа операция, за извършване на хуманитарни действия в подкрепа на цивилното население“, каза Лавров. след посещението на руската делегация в Ереван.

Лавров отбеляза, че всички осъзнават, че изявлението е безалтернативен начин за разрешаване на ситуацията.

„Беше подчертано единодушно, че опитите за оспорване на това изявление не само в страната, но и в чужбина са неприемливи“, цитира го ТАСС.

Според министъра страните са потвърдили решимостта си да направят всичко, за да може изявлението да продължи да работи.

Лавров отбеляза, че премиерът на Армения Никол Пашинян и президентът Армен Саркисян твърдят, че изявлението по Карабах е помогнало за решаването на сериозни проблеми и спасяването на човешки животи.

"И те са напълно ангажирани да гарантират, че това споразумение ще бъде изпълнено в бъдеще", каза Лавров.

По-рано Пашинян определи присъствието на руски миротворци в Карабах за важно.

Съобщава се също, че Лавров е имал среща с президента на Армения.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!