София 22 °C
Велико Търново 24 °C
Пловдив 24 °C
Варна 23 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Лъчезар Богданов: Договорката на заплати по сектори е твърде идеалистична стъпка

Според икономиста се поставят много цели с една промяна

Лъчезар Богданов: Договорката на заплати по сектори е твърде идеалистична стъпка

Според икономиста се поставят много цели с една промяна

38 сПолитика 319 Златина Петкова


“Подобна диференциация имаше през 2000-та година, но на осигурителните прагове, а не на заплатите. Тогава целта пак беше да се борим със сивата икономика. Двадесет години по-късно би следвало да има по-интелигентен начин да накараме работодателя да плаща повече на работника си”, заяви пред БНТ  представителят на Институт за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

По думите на Богданов, стъпката с различните минимални работни заплати по сектори е твърде идеалистична, тъй като не ставало ясно кои са тези сектори, които ще трябва да договорят. Всяка една икономическа дейност щяла най-вероятно да твърди, че е по-специфична, което пък щяло да доведе до отделни договори, изтъкна икономистът.

“Там обаче има и различни длъжности. Има хора, които пък говорят за професии, така става тотален миш-маш, защото ти може да имаш една професия, но да работиш съвсем друго нещо”, изтъкна Богданов и допълни, че може да се стигне и до конфликти вътре в секторите, заради създаване на повече от една синдикална или работодателска организация в дадения бранш.