София 2 °C
Велико Търново 7 °C
Пловдив 6 °C
Варна 8 °C
Бургас 10 °C
Начало Новини Предавания На живо

Лекар получи белодробна емболия по време на операция и оцеля

Анестезиологът беше спасен благодарение на бързата реакция на колегите си

14:37 ч. 18.07.2019 г.Здраве 60

Един от водещите лекари-анестезиолози в столичната болница „Св. Иван Рилски“ получи масивна белодробна емболия по време на работа – състояние почти несъвместимо с живота. Благодарение на бързата и компетентна намеса на колегите му обаче, всичко приключи благополучно, съобщава OFFNews.

Всичко започнало като обикновен работен ден – малко по-натоварен, поради сезона на отпуските и липсата на кадри. Наистина от няколко дни лекарят се оплаквал от отпадналост и умора, но всичко било свързано със среса по време на работа.

По време на операция обаче анестезиологът се сринал на земята. Направените веднага изследвания показали масивна белодробна емболия – състояние почти несъвместимо с живота. Белодробните емболии са водеща причина за смърт в света, по-точно – в индустриално развитите страни. Те са на трето място след сърдечносъдовите и раковите заболявания. Съсирекът, който причинява белодробната емболия, запушва артерията на белия дроб и причинява или белодробен инфаркт, или спиране на сърцето, т.е. внезапна смърт.

Колегите му веднага се обърнали за помощ към Сити Клиник, където в момента бил и проф. Иво Петров – един от най-добрите инвазивни кардиолози у нас. От Сити Клиник изпращат мигновено реаномобил, който да вземе пострадалия колега. С него в линейката тръгват двама от анестезиолозите в „Св. Иван Рилски“, за да реанимират колегата си, ако се наложи по време на транспорта. За щастие всичко минава по план. Линейката буквално прелита между бул. „Акад. Иван Гешов“ и Околовръстния път, където се намира Сърдечно-съдовия център на Сити Клиник. Там вече всичко е подготвено за спешната интервенция.

Без да се губи ценно време, пострадалият бил вкаран направо в операционната зала, къде колегите му, начело с проф. Иво Петров, го очаквали за необходимите интервенции. След часове на напрегната работа колегата – анестезиолог бил спасен – нещо, което изключително рядко се случва в подобни ситуации. И късметът изиграл не малка роля в случая – инцидентът се е случил в болница.