София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Лидерите на ЕС ще обсъдят санкциите срещу Иран след атаката срещу Израел

Срещата на върха ще се проведе в сряда

21 дниПолитика 16 Катерина Найденова

Лидерите на Европейския съюз ще се срещнат в сряда, за да обсъдят засилване на санкциите срещу Иран след ракетната атака на Техеран срещу Израел.

27-те национални лидери на блока ще проведат среща на върха в Брюксел, докато световните сили се опитват да предотвратят по-широк конфликт в Близкия изток, повече от шест месеца след началото на войната между Израел и подкрепяната от Иран палестинска въоръжена групировка Хамас.

Израел не каза как ще отговори на съботната атака, но лидерите на ЕС призоваха да се прояви сдържаност, като същевременно сигнализира готовността си да затегне санкциите срещу Техеран.

„ЕС е готов да предприеме допълнителни ограничителни мерки срещу Иран, особено по отношение на безпилотни летателни апарати и ракети“, се казва в проект на изявление преди срещата на върха на ЕС.

Лидерите също така "категорично и недвусмислено" ще осъдят иранската атака, ще потвърдят отново ангажимента си към сигурността на Израел и ще призоват всички страни да предотвратят по-нататъшна ескалация.

Първият дипломат на блока Жозеп Борел каза във вторник, че ЕС ще се подготви да затегне санкциите си срещу Иран и външните министри на ЕС трябва да продължат работата в понеделник.

Борел каза, че няколко членки на ЕС са предложили разширяване на режима на санкции, който се стреми да ограничи доставките на ирански дронове за Русия, за да включи предоставянето на ракети и да покрие доставките до ирански подставени лица в Близкия изток.

Някои държави от ЕС също предложиха санкции срещу Корпуса на гвардейците на революцията на Иран, но Борел повтори позицията на ЕС, че корпусът може да бъде определен като терористична организация само ако национален орган в ЕС установи, че групата е участвала в терористична дейност.

Съединените щати и други западни правителства се надяват, че новите икономически санкции срещу Иран ще помогнат в убеждаването Израел да ограничи обхвата на своето отмъщение.

Иран започна атаката в събота в отговор на удара на 1 април срещу посолството му в Дамаск, за който обвини Израел. Израел започна военната си офанзива в Газа след смъртоносната атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

Конфликтът в Газа разкри различията между страните от ЕС, като някои застанаха повече на страната на Израел, а други по-силно критикуваха поведението на Израел и подчертаха ужасната хуманитарна ситуация в Газа.