София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Лидерът на "Хамас" ще посети Турция

Преговорите за примирие са в застой

21 дниОбщество 13 Кристияна Стефанова

Лидерът на палестинската ислямистка организация "Хамас" Исмаил Хания ще посети Турция през уикенда за разговори с турския президент Реджеп Ердоган. В същото време Катар обяви, че преговорите между Израел и "Хамас" за примирие в Газа и освобождаване на заложници са в застой.

"Ще приемем лидера на палестинската кауза. Ще обсъдим редица въпроси", каза турският президент Реджеп Ердоган пред депутати от неговата Партия на справедливостта и развитието. И отново нарече "Хамас" "освободително движение".

Премиерът на Катар обяви, че преговорите, които води от седмици заедно със САЩ и Египет, са в застой, след като посредниците не успяха да осигурят прекратяване на огъня преди началото на свещения за мюсюлманите месец Рамадан. Вместо това нараснаха опасенията, че продължаващата от месеци война в Газа ще прерасне в регионален конфликт след първата пряка атака на Иран срещу неговия основен враг Израел в неделя.

В Израел пристигнаха външните министри на Великобритания и Германия в опит да разубедят Израел да отговори на свой ред на иранския удар. Британският първи дипломат Дейвид Камерън се обяви за координирани санкции на Г-7 срещу Иран.

Иранският президент Ебрахим Раиси поднови предупреждението си към Израел. "Първият удар умишлено беше ограничен. Следващият може да изтрие Израел от лицето на земята", заяви Раиси по време на военен парад в Техеран.