София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Лидерът на КНСБ: 39 млн. лева трябва да бъдат изплатени на университите до 20-и май

Той уточни, че допълнителните средства от около 41 милиона лева са "извоювани" през последните дни

18 дниОбщество 7 Васил Василев

"Уверението на министъра на образованието Галин Цоков е заложените 39 млн. лева в Бюджет 2024 да бъдат на 20 май по сметките на ВУЗ-овете. Постановлението за тяхното изплащане стана факт в хода на разговорите през изтеклата седмица". Това заяви пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

"Обсъдихме със служебните министри на финансите и на образованието как на две фази да се изпълнят законовите разпоредби и да бъдат намерени необходимите финанси за висшето образование. С тези пари заплатата на асистента ще стане 2100 лева, със задна дата 1-ви януари, както беше договорено и трябваше да стане по-рано, но не стана. И това събуди енергията за протести в целия сектор", заяви още синдикалният лидер.

Той уточни, че допълнителните средства от около 41 милиона лева са "извоювани" през последните дни.  "Постановлението за тях е пуснато от премиера, за да бъде прието от Министерския съвет в понеделник до обяд. С тях се осигуряват и допълнителните увеличения на заплатите от 1-ви януари на всички, заети във висшите учебни заведения, а не само на асистентите, с 290 лева. И с 200 лева увеличение от 1-ви януари на неакадемичния състав, за който не беше предвидено нищо в Бюджет 2024. Има увеличение и на стипендиите за докторанти", посочи Димитров.