София 10 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 13 °C
Варна 14 °C
Бургас 17 °C
Начало Новини Предавания На живо

Магическото хапче: Учените откриха лекарство, което потиска Covid-19 за два дни

Става дума за антипаразитното лекарство Ивермектин

Магическото хапче: Учените откриха лекарство, което потиска Covid-19 за два дни

Става дума за антипаразитното лекарство Ивермектин

1 месецЗдраве 285 Боряна Райчева


Група австралийски учени от Кралската болница в Мелбърн и университета в Мораш откриха лекарство, което ефективно потиска коронавируснaта инфекция COVID-2019 в рамките на два дни от началото на употребата. Изследователите са публикували резултати в медицинското списание Antiviral Research.

Става дума за антипаразитното лекарство Ивермектин. Той отдавна е известен и достъпен, широко използван по целия свят. През 2015 г. беше връченаНобелова награда за откриването на това лекарство. "Ивермектин" се използва за лечение на хора и домашни животни от ендо- и ектопаразитни заболявания. Сега учените са установили, че лекарството има и антивирусен ефект.

Лабораторните изследвания показват, че Ивермектин спира растежа на вируса SARS-CoV-2 в клетките. Благодарение на нетоксична еднократна доза от лекарството, концентрацията на вируси в клетките след 48 часа се намалява с повече от 99%. „След 48 часа този ефект се увеличава до 5-кратно намаление на вирусна РНК в третираните клетки в сравнение с контролните проби“, казват учените.

Отбелязва се, че досега ефектът на Ивермектин върху COVID-19 е изследван само in vitro. Сега учените трябва да потвърдят ефективността на лекарството за коронавирус с клинични изпитвания. Според изследователите механизмът, по който лекарството действа върху вируса, не е известен. Предполага се, че ефективността на лекарството се основава на способността му да потиска ефекта на вируса върху клетъчния имунитет.

Доктор на биологичните науки, професор в GMU School of System Biology (САЩ) Анча Баранова вярва, че лекарството може да се използва за лечение на хора, преминавайки етапа на тестване на животни, тъй като преди това е бил тестван върху хора, проверявайки антипаразитни свойства. „Ако всичко се получи с тестовете, значи може да се нарече „вълшебно “ хапче. Интересно е, че това лекарство има и антималариален ефект, като хлорохин, който се използва за лечение на COVID-19 “, цитира Баранова РИА Новости.

По-рано Световната здравна организация обяви, че при самолечение от коронавирус се препоръчва приема на парацетамол и ибупрофен. Съобщава се също, че лекарството „Фавипиравир” е ефективно в борбата с коронавируса.

Линк към оригиналната статия