София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Малдивски министър взел 2 млн. долара за признаването на Косово

Гана оттегли решението си за косовската независимост

Малдивски министър взел 2 млн. долара за признаването на Косово

Гана оттегли решението си за косовската независимост

6 месецаПолитика 10 Боряна Райчева


Медии от островната република Малдиви съобщиха вчера, че депутат от местния парламент е поискал разследване на подозрения, че бившият външен министър Ахмед Шахид е взел два милиона долара подкуп за признаване на косовската независимост, съобщава сръбският в. „Вечерне новости.
В искането за разследването се настоява решението за признаване на Косово да бъде преразгледано. В документа е посочено и изявление на косовския външен министър Беджет Пацоли, в което той признава, че е харчил пари за лобиране косовската независимост да бъде призната.
Малдивите признаха Косово през февруари 2009 г., т.е. близо година след като го направи Сърбия.
От едностранното обявяване на независимост на 17 февруари 2009 година Косово е призната за суверенна държава от 99 от общо 193 страни-членки на ООН в света. На официалния сайт на косовското министерство на външните работи е посочено, че броят на призналите независимостта на Косово страни е 116.
Преди една седмица Гана обяви, че решението за признаване на косовската независимост е било прибързано и страната го оттегля с надеждата, че и други страни преразгледат позицията си.