Начало Новини Предавания На живо

Мануела Малеева: Ситуацията с коронавируса в България е хаос, хората търсят помощ от приятели

Тенисистката коментира нейното преживяване със здравната система
4 мЕвроком 937

Видях призива от близките му, че имат нужда от реконвалесцентна плазма. Видях кръвната група и знаех, че аз отговарям, знаех че съм прекарала боледуването през лятото. Реших веднага да реагирам – той е в Силистра, аз бях във Варна и си казах, че мога да реагирам моментално. Не знаех къде да отида и какво да направя. Обадих се на телефона в съобщението. Оттам имаше доста телефони да разбера къде какво. Това коментира тенисистката Мануела Малеева в ефира на БТВ.

"В крайна сметка разбрах, че има кръвен център, който е отворен буквално от няколко дни във Варна. Отидох там. За съжаление моята плазма не ставаше, защото вече нямах достатъчно антитела", коментира Малеева.

Тя от своя страна също отправя призив за намиране на донори и в крайна сметка „лекарството“ е намерено и доставено. Но в цялата ситуация настава суматоха заради неяснотата какво точно трябва да се направи.

„Ние толкова не знаем какво се случва и кой какво прави в нашата мила държава, че дори си представяхме, че трябва да закараме тази плазма до Силистра. Обясниха ни, че има официални пътища. За мен беше много приятно да видя, че след моя призив имаше събиране на хората. Знаем, че сами трябва да си помогнем – хората са оставени да зависят от тези дарителски кампании, тъй като здравеопазването е в такава голяма дупка“, разказа още тя.