Мария Стоянова: Към мен не бе подходено с цивилизационни средства

Внушение е, че коренспондентът на България в Берлин е луксозна позиция

4 месецаОбщество 4

Бившият коренспондент на България в Берлин Мария Стоянова коментира в предаването "Честно казано" при Люба Кулезич въпроса за отстраняването й от обществената телевизия и прекратяването на коренспондентската й дейност. Именно Стоянова беше журналистът, който публично отказа да подкрепи Кошлуков за генерален директор на БНТ.

"Към мен определено не беше подходено с хуманни и цивилизационни средства. На 2000 км. просто си вършиш работата, до второ нареждане. Беше направен опит да се внуши, че коренспондентът на БНТ в Берлин е една луксозна позиция. Всъщност става въпрос за една много отговорна и интересна журналистическа работа. Задължително е да познаваш историята и културата на съответната държава, в която си изпратен като коренспондент", заяви Стоянова.

Журналистката коментира спецификата на работата й на територията на Германия:

"От германска гледна точна България е една стабилна държава. Нашите протести не достигат до немската аудитория. Ние трябва да положим страшно много усилия, за да привлечем вниманието на германците върху нас. За нас българите в Германия се знае твърде малко. И това, което се знае, често е твърде негативно и лошо", обясни бившият коренспондент.

Стоянова каза, че не е получавала финансови стимули, когато е била в Берлин.

"Доколкото ми е известно, никой в България не получава шестцифрени суми - дори президентът не получава толкова. Аз бях 8.5 г. коренспондент на България в Берлин. Автор съм на 7 документални филма. Заех позицията си в СЕМ след конкурс, на който се явиха 12 души. Когато изтече моя мандат в СЕМ, се върнах на редакторска дейност в нюзруума на БНТ", обясни тя.

Стоянова сподели още, че случващото се в медийния сектор в България в последните години не е нещо, с което можем да се гордеем.

Бившият ни коренспондент обмисля да потърси правата си в Берлин, защото все още имала местожителство там.

ОЩЕ ОТ Общество

Как да вземаме важните решения като на игра?

Европейски проект, под формата на пътна карта, помага да си отговорите на трудните въпроси

7 чОбщество

НАП с 5% отстъпка, но само за електронни декларации

Според говорителя на агенцията 75% от физическите лица подават отчета за доходите си онлайн

15 чОбщество

“Липсата на бунт в тийнейджърските години е притеснителна”

Съвети за родителство от психотерапевта Мадлен Алгафари

16 чОбщество