София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Марк Еспър: САЩ да пратят повече войски на НАТО в България

"Вашингтон трябва да се стреми да успокои европейските съюзници"
3 мПолитика 1120 Мирослав Митков

Бившият министър на отбраната на САЩ Марк Еспър казва, че САЩ трябва да разположат повече войски по Черно море в България и Румъния, за да възпре "потенциалната агресия от Русия", докато напрежението между Москва и Вашингтон се засилва, съобщава "Ройтерс". 

Еспър, сега сътрудник в Института за международно лидерство на Маккейн в Държавния университет в Аризона, каза: "Мисля, че трябва да продължим да се противопоставяме на Русия и да се опитваме да възпираме лошото й поведение".

Вашингтон трябва да се стреми да успокои европейските съюзници и да даде тласък на алианса на НАТО чрез разполагане на повече сили в Полша, ако има смисъл и места като Румъния и България, ако не за постоянно - на ротационен принцип", каза Еспър.

Президентът Джо Байдън призова руския президент Владимир Путин във вторник да намали напрежението, предизвикано от натрупването на руска военна линия на границата на Украйна, и предложи среща на върха на отчуждените лидери за справяне с множество спорове.

Когато управляваше Пентагона миналата година, Еспър се застъпи за подобна промяна, тъй като бившият президент Доналд Тръмп обяви намерението си да съкрати контингента на американските войски в Германия с около една трета, като каза, че Берлин се е възползвал от САЩ и не изпълнява финансовите задължения към НАТО.

Във вторник САЩ обявиха, че ще увеличат силите си в Германия на фона на последното напрежение с Русия заради Украйна, като се отказват от плана на Тръмп да изтегли около 12 000 от 36 000 американски войници там.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!