Медведев: Русия мисли за европейците и няма да спре доставките на газ през Украйна

Руският премиер спомена и за връщането на руския дълг от Украйна

2 месецаПолитика 5

Русия не може да прекрати доставките на газ през Украйна, тъй като се грижи за интересите на европейските и украинските потребители. Това заяви министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев.

"Това [прекратяване на доставките] е невъзможно по друга причина (не е свързана с темата за обръщане на газ - коментар на ТАСС). Все пак трябва да мислим за европейските потребители и всъщност трябва да мислим и за украинските си колеги", каза руският глава Кабинет на министрите.

На въпрос дали Руската федерация може да забрани на европейските партньори да обръщат газ в Украйна, Медведев отговори, че "е доста трудно от гледна точка на технологичния контрол".

Ръководителят на кабинета също обърна внимание на факта, че сега Киев активно въвежда европейското законодателство в газовия сектор, което абсолютно подхожда на Москва. "Казаха им: <...> само вие имате време да го приложите, защото е доста строго", каза Медведев.

"Готови сме да работим според европейското законодателство, но трябва да постигнем съгласие по всички основни точки на тази транзакция. И тогава можем да възобновим сътрудничеството, включително нашите доставки на газ на украинска територия. И това, между другото, наистина ще бъде от полза за украинските граждани", убеден е руският глава правителство.

Медведев отбеляза, че Украйна получава руски газ обратно, „но много по-скъпо, отколкото би могла да получи [директно]“. "Говорихме за това с украинските си колеги в различни формати. Тази цена може да е по-ниска, но за това трябва да се съгласим", каза той.

Премиерът на Русия е уверен, че Украйна трябва да изпълни международните си задължения, независимо кой е на власт в Киев. Според Медведев това се отнася изцяло за връщането на руския дълг от 3 милиарда долара.

В отговор на въпроса дали дългосрочните споразумения трябва да се сключват с Украйна например по отношение на газ, ако властта в Киев често се променя, Медведев отговори: „Въпросът не е кой е начело на властите, а въпросът за спазването на международните задължения“. „Изхождаме от факта, че тези задължения трябва да бъдат запазени за бъдещите лидери на държавата“, подчерта ръководителят на кабинета на министрите на Руската федерация.

ОЩЕ ОТ Политика

Ботевград в защита на кмета си

Стотици хора изразиха подкрепата си към Гавалюгов

15 чПолитика

В Ботевград водата намалява, интересите - не

Разширено интервю на кмета Иван Гавалюгов пред “Евроком”

17 чПолитика

Днес руските дипломати, обвинени в шпионаж, напускат България

Москва нарече експулсирането на двете лица открито недружелюбен ход

21 чПолитика