София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Меджидиев: Получаваме първият хеликоптер за спешна помощ на 15 декември тази година

"Споразумението е за общо 6 хеликоптера като останалите ще ги получим поетапно"

7 мЗдраве 237 Рая Златинова

"Вече имаме споразумение с италианската фирма Leonardo и още на 15 декември полуаваме първия хеликоптер. Споразумението е за общо 6 хеликоптера като останалите ще ги получим поетапно", това обяви служебният министър на здравеопазването, д-р Асен Меджидиев в ефира на БНТ.

"Тази седмица обявяваме обществена поръчка за лизинг на 2 хеликоптера, които ще дойдат с екипажи и с техници към тях, за да може да стартираме тази въздушна спешна помощ по въздух през летните месеци", допълни още той.

"Надявам се в края на месец юли да имаме два работещи хеликоптера. Благодарение на това, че работим с Авиоотряд 28 Ще ползваме пистите на Военновъздушните сили, които са изключително важни, защото подготовката за изграждането на хангари и площадки изисква по-дълъг процес. Стартирали сме го и него", уточни служебният министър. 

Националеният координационен център ще бъде в София. Съобщени са и местата за лекари и екипи, които ще се обучават. Паралелно ще стартира обучението на пилоти и техници за самите хеликоптери.

"Във ВМА ще се обучават медиците. Първоначално това ще са анестезиолози реаниматори, като те задължително първо ще минат през катедрата по авиационна медицина на ВМА, за да се види дали са годни за летене, физическото им състояние. Ген. Мутафчийски дори изгражда макет на хеликоптер, на който ще се извършва обучението", съобщи д-р Асен Меджидиев.