София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Мигрантската криза в Гърция излиза извън контрол

Министър Хрисохоидис пред ЕС: Ситуацията е „взривоопасна“

17:57 ч. 07.11.2019 г.Общество 12

Гръцкият министър на обществения ред Михалис Хрисохоидис призна, че ситуацията на гръцките острови е извън контрол заради постоянно пристигащите мигранти. Властите са изправени и пред силната съпротива на местните жители срещу приемането на чужденците. Опозицията обвини правителството на Мицотакис в „безсилие“ и невъзможност да се справи със ситуацията и да постигне контрол върху мигрантската криза.
Министър Хрисохоидис заяви пред Европарламента, че положението на гръцките острови в Егейско море е взривоопасно и извън възможност за контрол. Правителството ежедневно премества мигранти от островите в континенталната част на страната, за да им осигури по-добри условия за живот. Проблемът обаче е, че постоянно пристигат стотици нови мигранти, според данни на морската охрана.
Гърция търси помощ от европейските институции, за да овладее натиска, на който е подложена от прииждащите бежанци.
Премиерът Мицотакис съобщи, че спешно се изграждат затворени центрове за мигранти, които нямат право на убежище.
Има силна съпротива от страна на местното население към настаняването на мигрантите из страната. Тази нощ жителите на град Лариса отново направиха жива верига и не позволиха на автобус с мигранти да премине. Подготвят се и протести на жителите до лагера „Диавата“ в Солун.