София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Мими Виткова: Хората се разболяват навсякъде, не може да решим проблемите само в София

"Загубихме много време през лятото, когато нещата можеха да бъдат подготвени"
8 сЕвроком 566

Да се надяваме, че няма да има разкарване на линейки с болни. Развитието на кризата не знаем дали ще спре и кога. Към момента проблемите по това отношение са решени, но не знаем как кадрово ще издържи системата. В провинцията системата е в много тежки дисбаланси. Гледах каква е ситуацията в Карлово, в Каварна. Българите се разболяват навсякъде, а ако решим проблемите само в София и големите градове нищо няма да се подобри. Това коментира бившият министър на здравеопазването Мими Виткова в ефира на БНТ. 

"Загубихме много време през лятото, когато нещата можеха в една много спокойна обстановка да бъдат така подготвени, че всеки сценарий, който ни поднесе пандемията, да бъде преодолим с едни мерки, които са обмислени и разписани, артикулирани с обществото, за да може то да е подготвено, за да ги приеме и да разбере, че те са единствените. Нямаше да ги има тези продължителни коментари дали я има пандемията или я няма", допълни Виткова.

"Какво се случва с извънболничната помощ. Виждаме едни дълги опашки пред лабораториите. На опашките за тестове вече не чакат само хората, които ще пътуват за Гърция, а и хора със симптоми", каза още тя.