София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Министър Петков: Сезирам БНБ заради отказа на Българската банка за развитие

Докладваха ми: "Информацията за кредитните досиета е готова, но няма да ви я дадем", заяви той
5 мИкономика 422 Антоанета Начева

Управителният съвет на ББР вчера направи отказ към одитния комитет, който е назначен от мен, да предостави информация за кредитните досиета, заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков. "Цитирам какво ми докладваха: "Информацията за кредитните досиета е готова, но няма да ви я дадем", съобщи министърът и заяви, че е объркан от случилото се, тъй като това повелява законът.

"Всяка банка има одитен комитет, той трябва да одитира дейността на банката и да може да дава обобщени данни, без да нарушава закона за банковата тайна, към принципала. Реално това е инструмента една банка да бъде контролирана и да се следят дейностите.", обясни министърът.

"За мен това е нарушение на закона за независимия одит, чл. 108. ал.3. Ще сезирам БНБ, която досега е била абсолютно коректна и се надявам с техните контролно функции в максимално бърз срок, бих се радвал в рамките на деня, одитният комитет да има достъп до информация за кредитните досиета, както законът го позволява", обяви още Петков.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!