София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Министър Тодор Тагарев e на посещение в Катар

Беше обсъдено сътрудничеството в областта на отбраната

1 месецПолитика 1 Антония Лазарова

Министърът на отбраната Тодор Тагарев беше на посещение в Държавата Катар по покана на заместник министър-председателя и държавен министър на отбраната Н. Пр. д-р Халид бин Мухаммад ал-Атия. Визитата бе по повод провеждането на Международното изложение за морска отбрана „DIMDEX – 2024“ и на конференция за морска отбрана. В състава на българската делегация, водена от министър Тагарев, беше включен командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. 

Развитието на взаимноизгодно и ползотворно сътрудничество в областта на отбраната беше във фокуса на разговорите на министър Тагарев и Н. Пр. д-р Халид бин Мухаммад ал-Атия. Срещата се проведе в първия ден от посещението в Доха, на 2 март, като продължение на установения конструктивен диалог и изградените отлични взаимоотношения между Република България и Държавата Катар. Двамата министри обсъдиха възможностите за задълбочаване на взаимодействието във военната сфера и по-специално в областта на военно-техническото сътрудничество и военното образование и подготовка. Дискутирани бяха и актуални въпроси, свързани със сигурността в региона на Близкия Изток и света.

В Доха пред обучаеми от военната академия „The Joaan Bin Jassim Academy for Defence Studies“ министър Тодор Тагарев изнесе лекция на тема „Черноморска сигурност“. 

В рамките на визитата си в Катар днес, 4 март, министър Тагарев участва в официалната церемония по откриването на 8-ото издание на Международното изложение за морска отбрана „DIMDEX – 2024“, на което са представени последните достижения и иновативни решения на световни компании от отбранителната индустрия в контекста на съвременните предизвикателства пред морската сигурност.