София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Министър Вътев пред протестиращите: Нито едно от решенията не предполага моментален резултат

"Познавам проблемите ви от повече от 30 години

13 сОбщество 162 Антония Лазарова

"Аз не съм професионален политик и вие много добре го знаете. Много добре ви познавам проблемите от повече от 30 години. Въпросът е как ще ги решим. Украйна е факт, от войната се промениха страшно много неща. Светът стана друг, а за съжаление заедно с още четири държави сме най-близо до войната и сме най-големите потърпевши."

Това каза земеделският министър Кирил Вътев пред протестиращите земеделци от цялата страна, които са се събрали на входа на София. 

"Обстановката е сложна, много повече отколкото си я представяме в този момент, в който се гледаме в очите. Нито едно решенията не предполагат моментално резултат", каза той. 

Тези негови думи предизвикаха смут в протестиращите, които скандира "оставка". 

За тази година парите за пропаднали площи са освободени и се очакват пари, каза министърът. 

Във връзка с искането за удължаване на забраната за внос за определените продукти. Знаете, че има един месец време, вече губим четири дни от този месец, в който трябва заедно да определим нашите искания за количествата, които може да допуснем и тези, които не искаме да допуснем", коментира още той. 

По втора точка-помощите за Украйна, министърът отбеляза, че са осигурени 150 милиона, чака се нотификацията от комисията, осигурени са и други 63 милиона. 

"Четвърта точка, великият de minimis, знаем колко е важен. Искам да ви кажа, че има остатък, който в момента се разработва, за да може от ваша страна да се приемат заявления", каза Вътев. 

Въпреки освиркванията, министърът се опита да обясни на земеделците, че се водят преговори и това не е лесно решение. 

"И аз искам сега и веднага, много повече от вас, за да не стоя тук по този начин, а да решаваме същинските проблеми", обърна се той към тях и уточни, че така както всички премиери на останалите пет държави водят преговори с Украйна, същото прави и акад. Денков. 

"Отправил съм две покани, една преди протеста и една, след като той тръгна. Ако някой има малко възпитание ще оцени, какво сме направили и сме дошли тук. Явно сред протеста има хора, които не искат да има диалог, а го провокират", подчерта земеделският министър.