София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Министърът на земеделието: Грешката на протестиращите е, че не разглеждат какво са получили за годината

За тази година земеделските стопани в България ще получат малко над 3 милиарда лева

2 месецаОбщество 25 Иванина Игнатова

"Голямата грешка, която се допуска от протестиращите, е, че те не разглеждат какво са получили като сума за годината, а разглеждат всяка ставка сама за себе си и тя им изглежда малка", заяви министърът на земеделието Кирил Вътев за БНР на въпрос за протестите на земеделските производители. 

За тази година, с плащанията, които предстоят през декември, земеделските стопани в България ще получат малко над 3 милиарда лева обща сума, посочи Вътев. 

Не можем да гледаме ставката само по една мярка, трябва да гледаме сбора от всички мерки, по които се подпомагат земеделските стопани, а той е водещ в ЕС, а по държавни помощи сме втори след Полша, коментира той и отбеляза, че в останалите държави тенденцията е държавните помощи да се намаляват, дори в някои страни клонят към нула.

Основната претенция е да се наруши европейският регламент за помощта във връзка с Украйна, по който има рамка за еднократна помощ до 250 хиляди евро, коментира земеделският министър. По думите му са положени големи усилия от страна на България и таванът се е повишил на 280 хиляди евро. Но да отпадне таванът е абсурдно, това означава, че ние не признаваме не само български институции, но и европейски институции и европейско законодателство, заяви той. 

Ако говорим за искането да се дават държавни помощи без таван, няма нито една законова база, на която то да бъде изпълнено, допълни Вътев. С държавните помощи България наистина дава най-високи субсидии за тази година и те се запазват и за следващата, няма никакво основание за протести, категоричен е министърът.

Според него тази концентрация върху субсидиите отклонява вниманието от пазара. Най-важното нещо, което трябва да се случи в българското земеделие, е висока производителност, за да сме конкурентни на пазара, коментира той.

Снимка: БГНЕС