София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

МОСКОВ: СПОКОЕН СЪМ ЗА ВОТА НА НЕДОВЕРИЕ

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО С НОВ ТЪРГ ЗА ВАКСИНИ
6 годиниЗдраве 21 Боряна Райчева

Темата с ваксините „Пентаксим“, внесени от Турция, отново във фокуса на общественото внимание. Министърът на здравеопазването Петър Москов беше категоричен, че проблемът със задължителния имунизационен календар и неговото прилагане при новородените, е в следствие на производствени трудности. По негови думи обаче липсата на достатъчно ваксини не е само в България, но и в цяла Европа.
"Компрометира се задължителния имунизационен календар. Това наложи отлагането на ваксинацията в Англия, която разполага с ваксини до края на март. Във Франция при пет и шест годишните деца ваксините също се отменят. На този фон България успя да гарантира имунизационния календар на децата в края на миналата година".

Здравният министър допълни, че заради сериозните настроения срещу ваксините не само у нас, но и по света, е предвидена информационна кампания, която да елиминира страховете в родителите. В нея на хората ще бъде обяснено защо е нужно поставянето на „Пентаксим“ като част от задължителния имунизационен календар.

”Връщаме се към нормалността. На базата на решение на експертния съвет от миналата седмица, имаме подготвена тръжна процедура, в която има заявена готовност от производителите да участват”, съобщи още Москов.

Това, по думи на ресорния министър, ще предотврати евентуалната нова криза при доставки на задължителните ваксини.
Москов беше категоричен, че не се притеснява от предстоящия вот на недоверие от страна на опозицията.

„Имам пълното спокойствие за предстоящия вот на недоверие, ако той бъде внесен в крайна сметка", заяви пред журналисти министър Москов. "Tози вот на недоверие се чака да се внесе и да му се напишат мотивите вече месец. Желая успех при успешното написване на тези мотиви"

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!