София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Музеят „Света София“ в Истанбул да стане джамия

За такъв вариант намекна Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

09:57 ч. 25.03.2019 г.Общество 37

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в неделя допусна възможността за преобразуване на музея „Света София“ в Истанбул в джамия, съобщи АФП.

В телевизионно интервю на въпрос дали входната такса за градската забележителност може да бъде отменена, Ердоган каза: „Това не е невъзможно … но не бихме го направили под името“ музей „, а“ Джамия Света София „.

Ердоган допълни: „Туристите влизат и излизат от Синята джамия. Те плащат ли нещо? Е, ние ще направим същото със Света София.

 

 

Бившата църква и джамия, сега музей, често разпалва напрежението между християни и мюсюлмани за ислямските дейности, които се извършват там, включително и четене на сури от Корана и молитви.

Гражданският й статут позволява на вярващи от всички религии да се молят или просто да разгледат забележителната й архитектура. Но призивите да бъде превърната отново в джамия предизвикват гняв сред християните.

 

Сега входът в храма е 10 долара.

Катедралата се смята за най-значимият паметник на византийското изкуство. Изградена е през 6-и век и в продължение на близо 1000 години е била най-големият християнски храм в света.

След превземането на Константинопол от османците през 15 век е превърната в джамия, като допълнително са й пристроени минарета. През 1935 година „Св. София“ престава да бъде джамия и е обявена за музей.